Poludnevni i celodnevni izleti


Poludnevni izleti:
Poludnevni izleti su predvidjenog trajanja do 6 sati.

 

Nebeske stolice
Konaci-Pajino preslo-Crkvine-Nebeske stolice-Pajino prslo-Ručak-Konaci.

 

Polazak iz Konaka, upućujemo se ka Pajinom preslu, a zatim nastavljamo Krčmarskim putem ispod Pančićevog vrha i dolazimo do lokaliteta "Crkvine" arheološko nalazište iz kasno-antičkog perioda (3 - 4. vek) i ranohrišćanskog perioda (kraj 5. veka i 6. vek), koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1800 metara.
Zatim nastavljamo do lokaliteta nazvanog po poetičnom toponimu Nebeske stolice koji označava brdo u čijem se podnožju nalazi, zapravo po stenju koje vizuelno dominira okolinom, a koje je davne 1895. godine inspirisalo vojvodu Mišića da ga imenuje kao Nebeske stolice. Uprkos tome što su ostaci sakralne građevine vekovima unazad bili zatrpani, u kolektivnom pamćenju kopaoničkog stanovništva ostalo je sećanje na Crkvinu svetog Prokopija, koja se na dan svetitelja (8/21. juli) svake godine pohodi sa svećama u rukama. Posveta Crkvine postaje sasvim jasna i utemeljena ako se ima u vidu činjenica da je sv. Prokopije ne samo veliki mučenik koji je stradao u vreme cara Dioklecijana zarad hrišćanstva, već da je i zaštitnik rudara. Sa Nebeskih stolica se pruža predivan vidik, pa tako se može videti kompletno Kosovo, Crna gora i Južna Srbija.
Nakon kratke pauze vraćamo se nazad do Pajinog presla, planinskog proplanka na kojem pravimo veću pauzu, a nakon šetnje i otvaranja apetita planinskim vazduhom vodič sprema ručak sa organiskim namirnicima iz podkopaoničkih sela.

 

U ponudi još imamo i ture:

 

Vučija staza
Pančićev vrh, rimski rudnik.
Vodopad Jelovarnik
Orlove stene
Predeo ravnog Kopaonika
Semeteško jezero.

 

Izlete je moguće praviti kroz pešačke ili biciklističke ture, safari ture ili kombinacijom ovih aktivnosti.
Kontaktirajte nas radi više informacija i kako bi kreirali izlet koji odgovara konkretno vašim prohtevima i vašoj fizičkoj kondiciji.